• vädra fönstret
  • illaluktande avlopp lukt

Illaluktande avlopp – så får du bort dålig lukt

Ett illaluktande avlopp kan vara obehagligt. Läs vidare för enkla och effektiva tips för att få bort dålig lukt i avloppet och i badrummet!

Dålig lukt från avloppet i till exempel badrummet är inte så trevligt. Här hittar du enkla lösningar för att få bort lukten, samt tips för att framöver förebygga illaluktande avlopp!

Vårt bästa tips

Illaluktande avlopp orsakas ofta av smuts och bakterier som fastnat i avloppsröret. Använd ett rengöringsmedel som både löser upp smutsen och desinficerar röret, till exempel Domestos White & Sparkle. Tänk på att alltid noga följa instruktionerna på förpackningen. Rengör rören regelbundet för att förebygga avlagringar och dålig lukt från avloppet.

Vi har alla någon gång varit med om att avlopp luktar illa, och ofta beror det på att det fastnat smuts i röret. Bakterier som bryter ned hår, hudavlagringar och annan smuts frodas i nedbrytningsprocessen. Lukt från avloppet bekämpas därför bäst genom att regelbundet rengöra avloppen. Vill du veta mer om vad du ej bör stoppa ner i ditt avlopp? Klicka här.

Så här gör du för att få bort avloppslukt

  1. Kontrollera vattenlåset. Om vattenlåset är fullt av smuts drar det till sig bakterier och kan börja lukta. Skruva loss vattenlåset och rengör genom att rensa bort all smuts. Använd gärna plasthandskar för att skydda händer och armar. Om möjligt, vädra i rummet medan du rengör för att minska den dåliga lukten.
  2. Använd ett rengöringsmedel för att desinficera och för att få bort kalk och andra avlagringar i avloppsröret. Tänk på att noga följa instruktionerna på förpackningen. Det går också att använda ättika och bikarbonat. Häll då en halv deciliter ättika i avloppsröret följt av ca två teskedar bikarbonat. Låt lösningen verka några minuter och spola därefter med varmt vatten under en längre stund.
  3. Upprepa regelbundet de två första stegen för att förebygga illaluktande avlopp.

Luktar det avlopp i badrummet?

Avloppslukt i badrummet från till exempel handfat och badkar beror ofta på att vattenlåset är fullt av smuts och därför motarbetar sig själv. Avlopp luktar illa, men det är därför vi har ett vattenlås som sitter i röret mellan avloppet och där vi spolar. Vattenlåset har till uppgift att hindra lukt från avloppet att tränga in i din lägenhet eller villa. Ett vattenlås är helt enkelt en krök på avloppsröret fyllt av vatten, och lukt från avloppet kan nämligen inte tränga igenom vatten. Men ett vattenlås fullt av smuts och bakterier kan göra att vattnet börjar lukta avlopp eftersom bakterierna startar en nedbrytningsprocess av smutsen, precis som i avloppet. Därför måste vattenlåset rengöras och desinficeras regelbundet.

Fler tips för att motverka dålig lukt i avloppet

  • Är du nyinflyttad i en lägenhet eller villa kan vattenlåset ha torkat ut. Om vattenlåset är torrt kan det inte hindra dålig lukt från avloppet att tränga sig in i ditt hem. Skruva loss vattenlåset och kontrollera så att låset är vattenfyllt. Passa också på att ta bort eventuell smuts. Spola därefter rikligt med varmt vatten i några minuter.
  • Fastnar det mycket hår i avloppet i badrummet eller mat i avloppet i köket? Använd en sil för att fånga upp hår och matrester. Genom att minska mängden smuts som kan fastna minskar också risken för dålig lukt från avloppet.
  • Rengör avloppet regelbundet. Genom att rensa vattenlåset och använda ett rengöringsmedel som desinficerar och dödar bakterierna förebygger du illaluktande avlopp.

Har det blivit stopp i ditt avlopp? Läs vidare här för att få tips på hur du löser problemet och undviker framtida stopp. Vi på Avloppsjouren tycker du ska göra en rörspolning eller en villaspolning vart tredje till vart femte år för att underhålla rören och undvika framtida problem med avloppet. Bättre att förebygga än att vänta tills det blir akut stopp och kanske till och med översvämning med eventuellt skyhöga kostnader.