Rinner vattnet undan sakta ur diskhon? I många fall går det att temporärt lösa problemet med hjälp av en vaskrensare som går att köpa på ett av de större byggvaruhusen. Är det däremot stopp så är det oftast läge att ringa oss innan problemet blir värre, men man kan prova med våra nedanstående tips ändå för att temporärt lösa problemet, men det är väldigt stor chans att det blir stopp igen.

Stekfett täpper lätt till diskhons vattenlås och avloppsrör och leder till att diskvattnet inte rinner undan som det ska. I 95 procent av fallen kan du få bort det värsta av proppen med en vaskrensare av gummi. Hur man gör beskriver vi under bilderna i fyra olika steg. Men har man återkommande problem så kommer det enligt vår erfarenhet bara bli värre med tiden längre in i rören och där kommer man inte åt med de enkla verktyg som används vid våra tips för hemmafixaren. Då är det bättre att underhålla ditt avlopp med en underhållsspolning vart tredje till femte år för att vara helt säker på sin avloppssituation. Vissa får problem tidigare och andra senare, beroende på hur väl man tar hand om sitt avlopp, därför är det viktigt att lyssna efter annorlunda ljud från ditt avlopp som kluckande ljud. Då hör man att det inte rinner undan helt felfritt och det är något som täpper igen så att vattnet får ett kluckande ljud vid avrinning.

Om det mot förmodan inte skulle fungera med vaskrensaren så prova med diskmedel.

Ta två matskedar koncentrerat diskmedel och låt det verka några minuter.

Något som du ska undvika är att skruva isär rör och vattenlås under diskhon. Det är nämligen inte helt lätt att få ihop rören på rätt sätt och då kan det börja läcka. Då är det bättre du får professionell hjälp av våra spoltekniker på Avloppsjouren vid problem eller stopp i vasken, slasken och diskhon; så tveka inte att kontakta oss, vi har jour dygnet runt och är alltid redo att köra ut på direkten.

Luktar det illa i avloppet? Eller vill du veta mer tips på vad du helst inte ska slänga ner i ditt avlopp för att lättare undvika framtida avloppsproblem, klicka här.

Stopp i diskhon

 

  1. Sätt för den ena hon med hjälp av en propp som håller tätt och fyll på med lite vatten. Täpp till avrinningshålet, om det finns ett sådant. Man kan använda många grejer till detta, vanligast är att man använder en vattentät tejp.
  2. Ta nu din vaskrensare (https://www.biltema.se/bygg/vvs/avloppsrensare/vaskrensare-2000017364) i den andra diskhon utan vatten och sätt för den och tryck till mot diskho silen och fyll på med lite vatten. Om det finns avrinningshål, så täpp till det även här.
  3. Nu drar du upp vaskrensaren och trycker ner upprepade gånger. Luft rörelsen gör att det som sitter närmst och oftast är värst för avrinningen i kök i rören och vattenlåset släpper nu i de flesta fall. Viktigt att tänka på är att ifall man har problem längre in i rören så kan det bara fastna längre in och bara vara en temporär lösning till problemet.

 

Avsluta med att spola rejält med varmt vatten i båda hoarna. Om detta inte fungerar så prova med diskmedel och låt det verka i några minuter och spola sedan igen rikligt med varmt vatten. Har du fortfarande problem efter alla dessa steg så kommer vi mer än gärna och hjälper.