• stopp i toaletten golvstående
  • klassisk toalettstol

Stopp i toaletten är lätt åtgärdat!

Det finns alltid en risk att drabbas av ett stopp i toaletten och det kan av förklarliga skäl kännas pinsamt att ringa oss på Avloppsjouren för att åtgärda detta. I de flesta fall så behöver du heller inte göra så. Det är nämligen inte så svårt att rensa en toalett och komma till bukt med ett stopp.

 

Innan vi radar upp några tips så ska vi även tillägga att det vid regelbundna stopp i toaletten kan vara värt att ringa efter professionell hjälp. Det är inte ovanligt att dessa stopp är symptom på att exempelvis en stamspolning bör genomföras; det kan exempelvis ha fastnat någon leksak eller annat längre in i rören och där kommer du inte åt. Det är viktigt att underhålla ditt avloppssystem annars kan det komma till höga extra kostnader vid akuta stopp som fuktskador t.ex. Vill du veta mer om vad du ej bör slänga ner i ditt avlopp? Klicka här

Med detta sagt så fortsätter vi och vi tänkte presentera tre enkla metoder för att rensa en toalett. Vi börjar med den absolut lättaste.

Tre tips för att ta bort stopp i toan

Vattenmetoden

Det hela är väldigt enkelt och allt du behöver är en hink med vatten och lite pricksäkerhet. Du ska sikta långt bak i kröken och därefter ”kasta” vattnet mot denna. Kraften är väsentlig – men den behöver inte vara överdriven – och det är den som kommer att få stoppet att släppa. Upprepa några gånger om det inte släpper och om det inte fungerar – prova nästa metod.

Vaskrensar-metoden

Först och främst och lite som en uppmaning. En vaskrensare bör finnas i var mans hem. Du vet aldrig då ett stopp inträffar och en vaskrensare fungerar i stort sett på alla avlopp. Det handlar om en kostnad på några hundralappar och är således ingen större summa som kommer att ruinera dig.

Så här gör du för att rensa toaletten med en vaskrensare:

  • Ta vaskrensaren och sikta återigen mot kröken på toaletten
  • Tryck fast sugproppen
  • Spola
  • Dra vaskrensaren upp- och ned.
  • Proppen har släppt!

Vaskrensare eller pluns är din vän vid stopp.

Skulle det förmodan inte vara så att stoppet försvunnit här så har vi ytterligare en metod som kan hjälpa dig och om inte den fungerar så är det läge att ta fram telefonen och ringa oss på Avloppsjouren för då är troligen stoppet/problemet  längre in i röret.

Rensbands-metoden

Rensband finns hos de flesta byggvaruhus och hos vvs-butiker och kostar mellan 50-200 kronor. Ett rensband är en slags ståltråd där en fjäder är fäst i toppen och – liksom vaskrensare – så bör ett sådant finnas i hemmet.

  • För in rensbandet i toaletten
  • Var försiktig så att du inte skadar emaljen!
  • Tryck på rensbandet och stoppet kommer så småningom att vara ett minne blott
  • Dock! Gällande rensband – i synnerhet i toaletter – gäller en balansgång som kan vara svår att bemästra. Dels så måste du har tillräckligt med tryck för att få bort stoppet i fråga och dels så får du inte vara för våldsam. Lagom är bäst!

rensband rensbandet rens band