Skötselråd

En viktig process för att säkerställa att avloppsvatten behandlas på ett effektivt och miljövänligt sätt.

SKÖTSELRÅD

Förebygg stopp och illaluktande avlopp

Släng inte det här i toaletten

Tops, bindor, tamponger, hushållspapper, servetter – allt detta bidrar till att orsaka allvarliga stopp i avloppet. I ett hus med äldre rör kan föremålen fastna i ojämna rörskarvar och i hus med moderna snålspolande toaletter innebär den mindre mängden vatten att föremålen inte spolas bort.

Spola gärna en extra gång

Dagens snålspolande toaletter är bra för miljön men inte för dina rör. Vattenmängden räcker inte för att forsla bort toalettpappret. Rören är dimensionerade för större mängder vatten. Om pappret inte sköljs bort torkar det snart in i röret och orsakar problem då det stoppar upp. Spola därför en extra gång!

Lyssna på hur det låter då du spolar!

Titta och lyssna på toaletten då du spolar. Om vattnet inte rinner i en jämn takt utan liksom gungar ner, eller om du hör kluckande ljud efter du spolat har det börjat samlats skit i rören som behöver spolas bort innan. Detta gör du genom en villaspolning med högtryck. Om problemen visar sig vara större än så kan man även låta fräsa rören.

Se upp med fett i köksvasken

Att man inte ska hälla ut matfett i vasken är förhoppningsvis självklart i dag. Men tänk på att även mattallrikarna har kvar lite fett när du sköljer av dem och med tiden kan det bilda kraftiga, hårda beläggningar på rörens insida. Undvik det genom att spola med varmt vatten och alltid låta vattnet rinna ett tag efteråt så att fettet får en chans att rinna bort till huvudstammen. 

Håll koll på hur vattnet rinner ut!

Håll ett öga på hur det ser ut och låter när du tömmer diskhon på vatten. Se först till att vattenlåset är rengjort, därefter fyller du en diskho och släpper ut vattnet. Bildas det en fin virvel är det ett tecken på att rören mår bra. Om vattnet gungar ojämnt ner eller om du hör att det kluckar är det ett tecken på att det är skit i rören som måste åtgärdas.

Rensa golvbrunn och vattenlås

Illaluktande avlopp och stopp i vasken kan bero på dåligt rensat vattenlås under vasken och golvbrunn i duschen. Ofta samlas hår och tvålrester i skarvar och rörböjar. Därför bör du rensa vattenlås och golvbrunn regelbundet, gärna var tredje månad.

Spola dina rör regelbundet

Ibland kan det vara klokt att spola igenom sina rör med riktigt varmt vatten så att eventuella matrester, avlagringar, papper med mera rinner undan. Särskilt om du ska ut och resa är det bra att spola kranarna och toaletten så att inget står och torkar in och bildar otrevliga stopp medan du är borta.

Propplösning i vask och toalett

Ett enstaka mindre stopp i vask eller handfat kan man ofta lösa själv med ganska enkla medel. Är du osäker är du alltid välkommen att ringa oss för rådgivning, likaså om det ofta blir stopp i vask eller toalett. Här tipsar vi om två skonsamma, naturliga propplösare som du enkelt gör själv. Använd inte kaustiksoda eller liknande ”propplösare” som kan kristalliseras och bli hårt som cement i rören. I toaletten bör du bara använda en mekanisk propplösning som rensband eller vaskrensare.

Propplösning 1

Här behöver du bikarbonat, lite salt, ättika och varmt vatten.
1. Häll i bikarbonat, som blandats med salt, i avloppet.
2. Tillsätt ättika och se hur det börjar bubbla och fräsa.
Det är dock helt ofarlig koldioxid!
3. Låt det verka en stund.
4. Häll på kokande vatten och det kommer bubbla ytterligare.
5. Nu ska avloppet vara rensat. Annars gör om proceduren.

Propplösning 2

Du behöver bakpulver, vitvinsvinäger och vatten.
1. Börja med att hälla lite bakpulver och lite vinäger i avloppet.
Det kommer att pysa, fräsa och låta ganska rejält
– det är koldioxid och ingenting farligt.
2. Låt dra i några minuter.
3. Koka upp en kastrull med vatten och häll försiktigt det kokheta
vattnet i avloppet. Nu bör stoppet vara borta.