SKÖTSELRÅD

Förebygg stopp och illaluktande avlopp

Släng inte det här i toaletten

Tops, bindor, tamponger, hushållspapper, servetter – allt detta bidrar till att orsaka allvarliga stopp i avloppet. I ett hus med äldre rör kan föremålen fastna i ojämna rörskarvar och i hus med moderna snålspolande toaletter innebär den mindre mängden vatten att föremålen inte spolas bort.

Se upp med fett i köksvasken

Att man inte ska hälla ut matfett i vasken är förhoppningsvis självklart i dag. Men tänk på att även mattallrikarna har kvar lite fett när du sköljer av dem och med tiden kan det bilda kraftiga, hårda beläggningar på rörens insida. Undvik det genom att spola med varmt vatten och alltid låta vattnet rinna ett tag efteråt så att fettet får en chans att rinna bort till huvudstammen. 

Rensa golvbrunn och vattenlås

Illaluktande avlopp och stopp i vasken kan bero på dåligt rensat vattenlås under vasken och golvbrunn i duschen. Ofta samlas hår och tvålrester i skarvar och rörböjar. Därför bör du rensa vattenlås och golvbrunn regelbundet, gärna var tredje månad.

Spola dina rör regelbundet

Ibland kan det vara klokt att spola igenom sina rör med riktigt varmt vatten så att eventuella matrester, avlagringar, papper med mera rinner undan. Särskilt om du ska ut och resa är det bra att spola kranarna och toaletten så att inget står och torkar in och bildar otrevliga stopp medan du är borta.

Propplösning i vask och toalett

Ett enstaka mindre stopp i vask eller handfat kan man ofta lösa själv med ganska enkla medel. Är du osäker är du alltid välkommen att ringa oss för rådgivning, likaså om det ofta blir stopp i vask eller toalett. Här tipsar vi om två skonsamma, naturliga propplösare som du enkelt gör själv. Använd inte kaustiksoda eller liknande ”propplösare” som kan kristalliseras och bli hårt som cement i rören. I toaletten bör du bara använda en mekanisk propplösning som rensband eller vaskrensare.

Propplösning 1

Här behöver du bikarbonat, lite salt, ättika och varmt vatten.
1. Häll i bikarbonat, som blandats med salt, i avloppet.
2. Tillsätt ättika och se hur det börjar bubbla och fräsa. Det är dock helt ofarlig koldioxid!
3. Låt det verka en stund.
4. Häll på kokande vatten och det kommer bubbla ytterligare.
5. Nu ska avloppet vara rensat. Annars gör om proceduren.

Propplösning 2

Du behöver bakpulver, vitvinsvinäger och vatten.
1. Börja med att hälla lite bakpulver och lite vinäger i avloppet. Det kommer att pysa, fräsa och låta ganska rejält – det är koldioxid och ingenting farligt.
2. Låt dra i några minuter.
3. Koka upp en kastrull med vatten och häll försiktigt det kokheta vattnet i avloppet. Nu bör stoppet vara borta.