Att hålla avloppet i tvättmaskinen rent är avgörande för en problemfri tvättning. Om det rinner vatten från avloppet kan det bero på att vattenlåset till tvättmaskinens avlopp är igensatt.

Här följer en steg-för-steg guide för att rensa avloppet och undvika stopp i avloppet i tvättstugan.

hetvattenspolning slang avloppsjouren

Såhär gör du

Flytta tvättmaskinen så att du har tillgång till röret där vatten släpps ut genom. Under kåpan nere vid golvet sitter vattenlåset som vi vill rengöra. Skruva loss skruven vid röret från väggen för att avlägsna tratt och rör. Rengör alla komponenter, inklusive vattenlåset där röret satt. Utvändigt och invändigt på tvättmaskinen bör också rengöras.

Vid en frontmatad maskin, ta bort tvättmedelsbehållaren och skölj delarna. Använd en ren tandborste för att nå svåråtkomliga områden. Låt allt torka innan du monterar ihop det igen.

För att eliminera dålig lukt i maskinen, häll ättiksprit i tvättmedelsfacket och kör ett 90-graders tvättprogram för att rengöra den.

Läs alltid bruksanvisningen till din tvättmaskin. Efter varje tvätt är det även bra att låta maskinen lufttorka med öppen lucka.

Varför tömmer inte tvättmaskinen?

Innan vi dyker in i rensningen är det viktigt att förstå varför tvättmaskinen kanske inte tömmer korrekt. Vanliga orsaker inkluderar blockeringar i avloppet, igensatta filter eller slangar, eller till och med problem med avloppssystemet.

hetvattenspolning slang avloppsjouren

Hur ofta ska man göra rent vattenlåset?

Ett regelbundet underhåll av vattenlåset är viktigt för att undvika dålig lukt och blockeringar. Det rekommenderas att rengöra vattenlåset ungefär var sjätte månad för att säkerställa ett fritt vattenflöde.

Vilka specifika åtgärder kan vidtas om tvättmaskinen fortfarande inte tömmer korrekt efter att avloppet har rensats och vattenlåset har rengjorts?

Om tvättmaskinen fortfarande inte tömmer korrekt trots att avloppet har rensats och vattenlåset har rengjorts, kan det vara viktigt att undersöka andra potentiella orsaker till problemet. Det kan innefatta att kontrollera om det finns blockeringar i andra delar av tvättmaskinen, såsom i pumpen eller i avloppsslangen. Dessutom kan det vara relevant att se över avloppssystemet i huset för att utesluta problem där. Är det forsatt problem bör du förmodligen spola avloppet med vår hjälp. 

Finns det några säkerhetsåtgärder som bör beaktas innan man rengör avloppet i tvättmaskinen?

Innan man rengör avloppet i tvättmaskinen är det klokt att vidta vissa säkerhetsåtgärder. Det inkluderar att koppla från tvättmaskinen från strömkällan för att undvika risk för elektriska stötar. Dessutom kan det vara bra att ha till hands några verktyg som kan behövas för att demontera delar av tvättmaskinen, såsom skruvmejslar. Det är också klokt att ha en behållare eller handduk redo för att hantera eventuellt spill av vatten under rengöringsprocessen.

Hur kan man avgöra om dålig lukt från tvättmaskinen beror på avloppet?

Om dålig lukt kvarstår från tvättmaskinen efter att avloppet har rensats och andra åtgärder har vidtagits, kan det vara klokt att överväga andra faktorer som kan bidra till lukten. Det kan inkludera att undersöka tvättmedelsbehållaren och tvättmedelsfacket för eventuella mögel- eller bakterieansamlingar. Dessutom kan det vara relevant att kontrollera om tvättmaskinen är korrekt ventilerad och om det finns fuktproblem i tvättstugan som kan bidra till dålig lukt.

Behöver du akut hjälp?

Dagtid

Behöver du hjälp dagtid?

Vi är bemannade från kl 08.00-16.00

Jourtid

Behöver du hjälp jourtid?

Kl 16.00-08.00

Fler artiklar från Avloppsjouren

Propplösare avlopp

Propplösare avlopp

Det är vanligt att hår, smink eller tvål orsakar avloppsproppar, något som kan vara väldigt irriterande. Men oroa dig inte, med detta inlägg kommer vi utforska propplösare för avlopp och hur de kan hjälpa dig med ditt stopp i avloppet.Därför behöver du en propplösare...

Rensa gammal golvbrunn

Rensa gammal golvbrunn

Att rensa din golvbrunn är något du bör göra med jämna mellanrum, speciellt om du har en gammal golvbrunn. Här tar vi dig igenom hur du rensar din golvbrunn steg för steg.Rensning steg för steg Börja med att inspektera golvbrunnen noggrant för att identifiera...

Stopp längre ner i avloppet

Stopp längre ner i avloppet

Stopp i avloppet drabbar oss alla någon gång i livet. Det är lätt att bli stressad av vatten som inte rinner undan, och det är heller inte lätt att veta hur man ska lösa problemet. Vanligtvis handlar det om ett stopp längre ner i avloppet, något som kan behöva...

Så undviker du stopp i avlopp!

Så undviker du stopp i avlopp!

Ett stopp i avloppet kan vara en irriterande och kostsam händelse. För att undvika detta obehagliga problem är det viktigt att vidta förebyggande åtgärder och vara medveten om vad som kan orsaka stopp. I detta blogginlägg delar vi användbara tips som hjälper dig att...

Avluftning av avlopp

Avluftning av avlopp

Avloppssystemet är en viktig del av våra hem, men det är lätt att glömma bort dess betydelse tills det uppstår problem. En avgörande komponent för att upprätthålla ett väl fungerande avloppssystem är avluftningen. I detta blogginlägg kommer vi att svara på vanliga...

Stopp i toaletten – praktiska tips och tricks!

Stopp i toaletten – praktiska tips och tricks!

Vi har alla varit där – du spolar toaletten och ingenting händer. Vattnet stiger, och paniken börjar smyga sig på. Ett stopp i toaletten är aldrig roligt, men det är en vanlig händelse som de flesta av oss kommer att möta förr eller senare. Oroa dig inte, för i detta...

Så blir du av med avloppslukt i badrummet

Så blir du av med avloppslukt i badrummet

Känner du en otrevlig avloppslukt i ditt badrum? Det är inte bara irriterande, utan det kan också vara ett tecken på ett underliggande problem. Om du undrar varför badrummet luktar illa, finns det flera vanliga orsaker till detta obehagliga fenomen. I den här artikeln...