Vi har alla varit där – du spolar toaletten och ingenting händer. Vattnet stiger, och paniken börjar smyga sig på. Ett stopp i toaletten är aldrig roligt, men det är en vanlig händelse som de flesta av oss kommer att möta förr eller senare. Oroa dig inte, för i detta inlägg kommer vi att dela med oss av några praktiska tips och tricks för att lösa ett toalettstopp på egen hand.

Få bort stopp i toaletten

 

Många gånger kan en toalettblockering hanteras med hjälp av tryck. Om att trycka upp och ner med din toalettborste inte ger resultat, kan du överväga att använda en vaskrensare. Det är dock viktigt att vara försiktig med vad du använder i din toalett för att undvika eventuell skada. Undvik att använda starka kemikalier, då dessa kan orsaka problem för rörmokaren om det blir nödvändigt att kalla in en sådan.

Ett alternativ är att ta på dig handskar och försiktigt känna efter om något har fastnat i avloppet. Det är inte ovanligt att barn, särskilt de yngre, stoppar allt möjligt i toaletten.

I vissa fall kan dock den enklaste lösningen vara tillräcklig. Du kan ta en hink med vatten och hälla den från en höjd av cirka en halv meter ner i toalettstolen. Försök att rikta strålen mot kröken, eftersom det är där det högsta trycket behövs för att eventuellt lösa blockeringen. Var noga med att undvika att få vattnet att svämma över när du häller från hinken.

Använd toaborsten 

I vissa fall kan du använda en toaborste för att försöka bli av med ett stopp i toaletten. Metoden går ut på att använda toaborsten för att skapa tryck och rörelse i vattnet i toaletten. Här är hur du kan göra det:

Ta bort överflödigt vatten: Först och främst, om vattnet i toaletten är högt och nära att svämma över, kan du använda en hink eller ett glas för att ösa ut något av vattnet tills toalettskålen är lite mer än halvfull.

Placera toaborsten rätt: Ställ in toaborsten i toaletten så att borsten täcker avloppshålet.

Tryck och dra: Använd nu toaborsten för att trycka ner och dra upp den flera gånger med kraft. Detta kan skapa tryck och rörelse i vattnet som ibland kan bryta upp och skjuta igenom blockeringen.

Skölj och upprepa: Efter att ha använt toaborsten, spola toaletten och se om vattnet börjar rinna normalt igen. Om inte, upprepa processen några gånger.

Det är viktigt att komma ihåg att detta inte alltid fungerar, särskilt om blockeringen är särskilt tät eller om det finns en större föremål som orsakar stoppet. Om toaborsten inte löser problemet efter flera försök kan det vara klokt att överväga att använda andra metoder eller kontakta en professionell spolare för att undvika eventuella skador på toaletten.

Det kan även vara klokt att använda ett rensband. Du för ner rensbandet i avloppet och trycker tills det inte går längre. Sen drar du fram och tillbaka tills stoppet löser upp sig. Har du en porslinstoalett behöver du vara försiktig så att du inte skadar toaletten. 

spolbilar från avloppsjouren

Anlita Avloppsjouren

Om inga av de tidigare nämnda metoderna fungerar och problemet kvarstår, är det bäst att kontakta en professionell spolare. Vi har den nödvändiga utrustningen och expertisen för att hantera även de mest envisa toalettstoppen.

Behöver du akut hjälp?

Dagtid

Behöver du hjälp dagtid?

Vi är bemannade från kl 08.00-16.00

Jourtid

Behöver du hjälp jourtid?

Kl 16.00-08.00

Fler artiklar från Avloppsjouren

Avluftning av avlopp

Avluftning av avlopp

Avloppssystemet är en viktig del av våra hem, men det är lätt att glömma bort dess betydelse tills det uppstår problem. En avgörande komponent för att upprätthålla ett väl fungerande avloppssystem är avluftningen. I detta blogginlägg kommer vi att svara på vanliga...

Så blir du av med avloppslukt i badrummet

Så blir du av med avloppslukt i badrummet

Känner du en otrevlig avloppslukt i ditt badrum? Det är inte bara irriterande, utan det kan också vara ett tecken på ett underliggande problem. Om du undrar varför badrummet luktar illa, finns det flera vanliga orsaker till detta obehagliga fenomen. I den här artikeln...